2010.12.11.
04:46

Írta: hátszél nélkül

Hetedik bejegyzés - Malomjáték „csiki-csuki” – politikusbűnözők módra.

Több mint egy évet vártam arra a Képviselő Testületi ülésre, amely naprendre tűzi a Bajcsy Zsilinszky út 61 szám alatt található önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan együttes MŰÁRT-PRESS Kft felé történő elidegenítésének kérdését. Erre a Testületi ülésre 2007. június 21-én került sor.

Én a MŰÁRT-PRESS Kft részéről már 2006. februárban felvettem a kapcsolatot a Terézvárosi Önkormányzattal. Ez volt az első találkozásom Verók István polgármesterrel, amelyet Sarkadi Nagy Barna, az APV Rt. Humánpolitikai vezérigazgató helyettese szervezett le. Akkor még fogalmam sem volt Sarkadi és Verók kapcsolatának valóságos tartalmáról. Sarkadi, mint volt osztálytársát és jó barátját mutatta be előttem Verókot.

Verók, miután kifejtette, hogy az önkormányzat az ingatlan értékesítésében érdekelt, Kovács Péterhez, a Terézvárosi vagyonkezelő akkori vezérigazgató helyetteséhez küldött. Azt mondta, hogy Ő lesz az, akivel együtt fogok dolgozni ezen a témán. Megjegyezte, hogy kiváló emberhez küld, mert Kovács Péter az ész a vagyonkezelőnél. Láthatóan, kitapinthatóan Verók és Kovács nagyon jóban voltak. Később ez tisztává is vált: Kovács Péter Verók hűséges embere. Kamikáze strómanja.

Kovács Péterrel elindítottuk a szükséges rutin munkákat: az ingatlan becslését egy „belső cégük”, a később közismertté vált UNIHOUSE Kft. végezte Travnik Zsolt ügyvezető irányításával. Egyébként Travnik úgy járt be Kovács Péterhez, - aki nem sokkal később vezérigazgatója lett a Vagyonkezelőnek -, mintha haza járna. Se bejelentkezés, se kopogás, se elnézéskérés, ha éppen egy tárgyalás folyt. Ebből arra következtettem, Travnik mögött nyilván komoly erők állnak. Mint később kiderült, az UNIHOUSE Kft, annak a Dr. Halmai Katalinnak a családi érdekeltsége, aki a Vagyonkezelő vezető jogi tanácsadója, valamint a XII. kerület MSZP-s önkormányzati képviselője, a közép-maffiózó Hagyó Miklós által vezetett MSZP alapszervezetben Hagyó jobb keze, kedvence. Így már érthető Travnik magatartása, ugye? És ha már itt tartunk, a Terézvárosi Önkormányzat kedvenc értékbecslő listájában had említsem meg az UNIHOUSE mellett a DOLLÁRLAND Kft-t, Sarkadi Nagy Barna üzleti érdekeltségét és az OSSO ART Kft-t, Juhász Károly cégét. Bevillan a háttérmátrix egy-két eleme. A közösség pénzét eltüntető futószalagművek résztvevői. Baráti szálak, családi kapcsolatok.

Visszakanyarodva a Kovács Péterrel elkezdett munkánkra, az értékbecslés és egyéb, az ingatlan eladását előkészítő munkáinkat rövidesen egy polgármesteri direktíva megszakította, amelyet Kovács Péter közölt velem. A Polgármester úr azt üzente, hogy mivel közelednek az önkormányzati választások, leállítjuk az ingatlan értékesítésének előkészítését, mert Verók semmiféle támadási felületet nem akar. Történt ez akkor, amikor a szocik megnyerték az országos választásokat és elindult a készülődés a VI. kerületben is az önkormányzati voksolásokra. Nyilván Verók „felülről” is megkapta ezt a parancsot, amit aztán érvényesített a kerületben. Könnyen el tudom képzelni, és talán nem áll távol az igazságtól, egy olyan, a pártvezetés részéről érkező figyelmeztetés: „gyerekek, most hagyjátok abba a választásokig a lopásokat. Majd ha nyertek, folytatjátok, de addig „stop lop” van.” Persze finomabban, árnyaltabban, úriasabban, stílusosabban. Ahogy kell az urak között.

Az önkormányzati választásokon a VI. kerületben a Verók féle csapat győzött, az emberek többsége az MSZP-SZDSZ-es képviselőket tartotta alkalmasnak az érdekeik képviseletére és érvényesítésére. Így hát valamikor novemberben folytatódtak az ingatlan értékesítés előkészítő munkái. Újabb értékbecslés, újabb Travnik Zsolt sürgölődés, újabb találkozások, megbeszélések Kovács Péterrel. Újabb beadványok.

Folyamatosan kommunikáltam, számtalanszor elmondtam és leírtam, hogy az ingatlant banki kölcsönből veszi meg a MŰÁRT-PRESS. A banki hitelből lesz finanszírozva a bérleti díj elmaradás kifizetése és a vételár átutalása. Mindez egy időben, a banki hitelkeret rendelkezésre állásától kezdődően történhet meg. Amennyiben lett volna pénze a MŰÁRT-PRESS Kft-nek, akkor már rég előjött volna azzal, hogy kifizeti a bérleti díj elmaradást és ennél fogva jobb piaci alkukat tudott volna elérni a vételárra. Azonban nem volt pénze, így banki hitelhez kellett folyamodnia. A banki hitelben az önerő éppen az emeleti rész értéke volt, amit először az MKB és később az MFB Invest is elfogadott. Kovács Péter is többször beszámolt szóban és írásban arról a tényről, hogy a MŰÁRT-PRESS egy összegben, banki hitel felhasználásával fizeti ki a bérleti díj elmaradást és az ingatlan vételárát. Az is a döntéshozók tudomására lett hozva megannyi alkalommal, hogy a bank már meglévő adásvételi szerződés alapján bírálja el a hitelt. Azaz ahhoz, hogy egyáltalán legyen pénze a MŰÁRT-PRESS kft-nek, hogy megkapja a hitelt, adásvételi szerződés kell. Az adásvételi szerződés megfogalmazásához pedig Testületi határozat kell. A banknak pedig a hitelfolyósításig legalább két-három hónapra van szüksége az adásvételi szerződés beadásától számítva. Ez a folyamat tiszta, nem különösen bonyolult, logikus, szóval könnyű megérteni.

Nos. Ezek után finoman szólva meglepő volt a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság azon előterjesztése, amit egyébként a Testület egy-az egyben el is fogadott: a MŰÁRT-PRESS Kft fizesse ki előbb a bérleti díj elmaradás százmilliós összegét a határozat kézhezvételét követő egy hónapon belül, majd ezek után megvásárolhatja az ingatlant. Azaz banki út ide-oda, hitelfelvétel szabályai sem számítanak, a MŰÁRT-PRESS most teremtsen elő a semmiből százmillió körüli összeget, majd jöhet az adásvételi szerződés. De ez utóbbira vonatkozóan semmiféle határidő, vagy garancia nem fogalmazódott meg. Sok szempontból hibás, számunkra teljesíthetetlen feltételeket tartalmazó határozat született tehát. De Ők éppen ezt akarták. A MŰÁRT-PRESS Kft számára teljesíthetetlen feltételekhez kötni a tranzakciót.

Jelen voltam a 2007. június 21-i Testületi ülésen. A MŰÁRT-ra vonatkozó határozatot az MSZP-SZDSZ többség megszavazta. A határozat megszavazása utáni szünetben Kovács, aki szintén jelen volt, legyintve azt mondta nekem, mindez csak formaság, nem kell vele törődni.

Kovács kijelentését igazolta az ezt követő gyakorlat. Mintha nem is lett volna az említett határozat (egészen pontosan két határozat, ahol az első meghatározta a díjhátralék 1 hónapon belüli kifizetését, a második pedig az első teljesítése esetére előírja –határidő és egyéb kötelezettség nélkül – az ingatlan értékesíthetőségét, mint lehetőséget), néhány napon belül megfogalmazódott az adásvételi előszerződés. Ez az okirat már a díjhátralék és a vételár egyszerre történő megfizetését írja elő. Ekként fogalmaz: „Vevő kötelezettséget vállal arra, hogy amennyiben az Eladó a késedelmi kamatokat elengedi és az …(az ingatlanok helyrajzi szám szerinti részletezése következik – szerk.) ingatlanokat részére eladja, úgy a vételár kiegyenlítésével egyidejűleg az eddig fennálló bérleti díj hátralékát az Eladónak megfizeti.” EGYIDEJŰLEG! És az adásvételi szerződés megfogalmazása után! Mégpedig megfelelő idővel azután, ami elég a banki ügyintézéshez.

Akkor most mi történt? Kapkodhatja a fejét az olvasó, ahogyan én is tettem. Akkor most van Testületi Határozat vagy nincs, egyáltalán van érdemleges Testület? Vagy bármilyen határozatot hozhat, azt az Önkormányzat bizonyos vezetői felülírhatják? Mert az ugye teljesen nyilvánvaló, bárki bármi ellentéteset is mond (hazudik) erről: a vagyonkezelő Kovács Péter vezére nem bírálhatja felül a Testület határozatát. Nem is tette, nyilvánvalóan a Polgármestertől kapott erre utasítást. Illetve valószínűleg ezt már jó előre átbeszélték. Erre utalt Kovács a Testületi ülés szünetében, amikor azt mondta nekem, hogy nem kell komolyan venni a meghozott határozatot… Egyébként dr. Halmai Katalin (egy másik epizódban bővebben kitárgyalva), a szerződéseket ellenjegyző jogi főtanácsadó is kibökte: a Polgármester utasításai szerint készülhettek el a szerződések, amelyekben semmibe vették a testületi határozatokat.

    A korrupciót előkészítő állapot megteremtésének receptje most már tejesen világos:
  • 1. Hozass a Testülettel egy olyan határozatot, amely biztosan teljesíthetetlen az áldozat számára az adott szituációban.
  • 2. Vedd figyelmen kívül ezt a határozatot a végrehajtás során. A megzsarolni szándékozott kuncsaft még hálás is lesz, hogy az idétlen határozat ellenére Te milyen rugalmas vagy.
  • 3. Amennyiben a kuncsaft nem fizeti ki a vesztegetési pénzt, akkor tagad meg tőle a végrehajtást, arra hivatkozva, hogy véletlen elnézés folytán nem vettétek figyelembe a Testület határozatát és most a törvényességet visszaállítjátok. Emellett használj strómant, akire rákenheted a hibákat és Ő ezt felvállalja, hiszen ezért is fizeted (közpénzből).
  • 4. Ha netán a kuncsaft reklamál, ne adj’ Isten, feljelent, megvédheted magad, hogy létre sem jöhetett volna az üzlet, hiszen ellentmond a Testület határozatának.

Ez történt Terézvárosban. Követték a fenti receptet a Bajcsy Zsilinszky út 61 szám alatti ingatlanok ügyében, ahol 18 millió forintnyi vesztegetési pénzt követeltek a MŰÁRT-PRESS Kft tulajdonosától. Szegény Kovács Péter nem tudni, miért vitte vásárra a bőrét… Vajon tudatában volt-e? Biztosan. Akkor pedig milyen csontváz van az Ő szekrényében, amivel a Verókék el tudták érni, hogy belemenjen ilyen játékokba, hogy kiszolgáltassa magát? Vezérigazgatóvá emelése? Festészetének a támogatása? Kölcsön? Mindez együtt? Más dolgok is? Jó lenne tudni. Jó lenne, ha Kovács, vagy Halmai, vagy közelükben lévő emberek legalább egyike elmondaná végre az igazat…

Mind a rendőrség, mind a nyomozó ügyészségek könnyedén feltárhatták és leleplezhették volna ezeket a visszásságokat. De nem akartak látni. Nem derült fény, nem történt megvilágosodás a bűnüldözés számára ebben a csiki-csuki históriában sem.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyvesztegetestortenete.blog.hu/api/trackback/id/tr402508203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása